Zmiany w opakowaniach spożywczych - znakowanie opakowań spożywczych

Wielkość czcionki

Rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności definiuje minimalny rozmiar czcionki użyty na opakowaniach. Dla konsumentów to bardzo dobra wiadomość. Wytyczne te są o wiele bardziej kłopotliwe dla przedsiębiorców.

Rozporządzanie w sprawie znakowania środków spożywczych wyznaczają minimalny rozmiar czcionki, którą mają być zapisane informacje na temat żywności. Najmniejsza dopuszczalna czcionka powinna mieć wysokość co najmniej 1,2 mm dla większości opakowań. Jeśli największa powierzchnia opakowania ma pole mniejsze niż 80 cm2, istnieje możliwość zastosowania czcionki o wysokości 0,9 mm.

Przyjmuje się, że w przypadku opakowań o kształcie sześcianu największą powierzchnią jest jeden bok, a więc 1/6 całkowitej powierzchni. W przypadku prostopadłościanu – bok, którego pole wynosi około 30% powierzchni całkowitej. Nie wszystkie opakowania jednak są klasycznymi prostopadłościanami. Znacznie trudniej określić największą powierzchnię produktu spożywczego o kształcie cylindrycznym, np. puszki czy butelki. Najnowsze wytyczne rozporządzenia o znakowaniu żywności za największe pole powierzchni opakowania o kształcie nieregularnym, czy cylindrycznym – uznają około 1/3 powierzchni bocznej opakowania (bez wieczek, nakrętek i denek) objętej jednym polem widzenia. Jeśli opakowanie posiada np. wypukłości, które podnoszą jego funkcjonalność, ale nie nadają się do zadruku, obszarów tych nie bierzemy pod uwagę podczas obliczeń. W takiej sytuacji za największą powierzchnię uznajemy 1/3 całkowitej powierzchni nadającej się do zadruku.